Haluaisitko kenties noudattaa esi-isiesi tapoja ja valmistaa täysin itse maitoa, kermaa, piimää tai voita? Se ei ole edes vaikeaa, tarvitset vain kärsivällisyyttä ja muutamia raaka-aineita. Sekä lehmän, tietysti. Lypsykarjatilan perustaminen ei ole mikään halvin mahdollinen hanke. Suomessa maitotilallisten määrä on laskenut joka vuosi tasaisesti kotimaisen maatalouden kannattamattomuuden takia.
Lehmän lypäsimem Vanhanpihojen tapojen mukaisesti
Tarvitset tottakai lehmän, jotta saat maitoa lypsettyä. Tähän hommaan kelpaa melkein mikä tahansa lehmä, josta tulee maitoa. (EU-alueella maitotilan pitämiseen on paljon sääntöjä, suosittelemme tarkastamaan lait ja säädökset.) Suosittelemme kuitenkin tiineenä olevaa lehmää, sillä ne tuottavat maitoa ehdottomasti eniten. Lehmien hinnat pyörivät parin tuhannen euron hujakoilla, ja kaikki Suomessa myytävät lehmät tulee olla virallisesti korvamerkattuja.
Lehmien säilytys ja hoito
Lehmiä säilytetään navetassa. Parsinavetoissa lehmillä on oma pikku paikkansa, jota kutsutaan parreksi. Lehmät kytketään parsiin kiinni mm. ketjuilla. Lehmillä on omat ruokintapöytänsä, johon lehmille jaetaan rehua. Lehmiä ruokitaan 3-4 kertaa päivässä säännöllisesti.
Lehmän maidontuotanto perustuu poikimiseen
Taloudellisesti kannattava maidontuotanto perustuu siihen, että lehmä pidetään vuodesta toiseen raskaana eli tiineenä. Näin saat kätevästi myös uusia vasikoita joka vuosi, jotka voit kasvattaa karjaksi tai myydä.
Lehmän lypsäminen
Lehmät lypsytetään nykyään yleensä robotin avulla, mutta ennen vanhaan navettoihin mentiin aina aamuvarhain tekemään lypsy. Lehmästä voit saada päivittäin jopa 40-50 litraa maitoa. Lypsäminen aloitetaan lämmittelemällä utareet, ja valelemalla niihin vaseliinia lypsämisen helpoittamiseksi. Sitten utareita aletaan vedellä varmoin mutta hellin ottein. Oikea ote utareihin muistuttaa OK-käsimerkkiä, jossa peukalon ja etusormen avulla tehdään O:n muotoinen rengas. Lypsäminen aloitetaan utareen tyvestä, ja puristusta lisätään lypsyliikkeen saavuttaessa utareen pää. Näin maksimoidaan maidon määrä. Lypsämisen aikana lehmälle voi laulaa luritella lypsämislauluja, tai jutella mukavia. Lehmät ovat myös seurallisia olentoja, ja tykkäävät huomiosta.
Voin valmistaminen maidosta
Kun olet saanut lypsettyä lehmäsi, voit alkaa valmistaa maidosta kermaa, ja siitä taas voita. Suoraan lypsetty maito on kädenlämpöistä ja paksua tavaraa. Maitolitrasta saadaan vain nokareellinen voita, joten yhdestä lypsyerästä sitä ei tule kovin paljoa. Sen takia voi oli vanhaan aikaan ylellisyystuote, joka kuului vain varakkaan kansan pöytään. Voi valmistettiin kirnuamalla maidosta valmistettu kerma.
Aloita voin valmistaminen ottamalla sangollinen juuri lypsämääsi maitoa, ja kuorimalla päältä kermat. Kermaa säilytetään kylmiössä tai jääkaapissa ja hapatetaan sitä pari viikkoa. Kerman tulee tuoksua hapatuksen jälkeen hyvälle, eli terveen happamalle, eikä esimerkiksi härskille tai pilaantuneelle.
Kerma kaadetaan pitkään kirnuastiaan, jotka ennen valmistettiin puusta, mutta nykyään ne ovat metallisia tai koneita. Voit käyttää vanhaa puukirnua, jos haluat valmistaa voin autenttiseen vanhan ajan tyyliin. Huoneenlämpöinen kerma vatkautuu parhaiten. Kerma vispataan vaahdoksi nopein liikkein. Tämän jälkeen työkalu vaihdetaan kirnuukauhaan, jolla aletaan hiertämään kermasta valmistettua vaahtoa koko astian reunoja myöten.
Noin puolen tunnin hiertämisen ja kirnuamsien jälkeen astiassa erottuu selvästi hera ja voimassa. Hera kaavitaan voin päältä pois, ja voi kerätään käsin ja siitä pestään kaikki hera pois. Muuten voi ei säily. Kaada kulhoon kylmää vettä ja hiero voita kauhalla huolellisesti. Vaihda vesi kahdesti. Ripottele voin päälle juuri morttelissa hienonnettua suolaa, ja sekoittele valmista tuotetta.